Neurocognitieve en klinische perspectieven op het navigatievermogen

Neurocognitieve en klinische perspectieven op het navigatievermogen Het navigatievermogen heeft grote invloed op het leven van de mens. Toch krijgt deze functie binnen de klinische neuropsychologie nog maar weinig aandacht. Het onderzoek naar de neurocognitieve architectuur van het navigatievermogen heeft door de technische ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar echter een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn twee invloedrijke theoretische modellen ontstaan: het egocentrisch-allocentrisch model, dat onderscheid maakt tussen twee fundamenteel verschillende ruimtelijke perspectieven waarmee een omgeving geleerd en opgeslagen kan worden en het landmark-route-survey (LRS) model, dat drie verschillende typen kennis beschrijft, die bij het navigeren een rol spelen. Om de complexiteit van het navigatievermogen beter te begrijpen, lijkt niet alleen integratie van deze modellen zeer wenselijk, er moeten ook gegevens uit de klinische literatuur bij worden betrokken. In een systematische analyse van neuropsychologische casusstudies zijn recentelijk drie typen navigatiestoornissen geïdentificeerd, die zijn gerelateerd aan problemen met herkenningspunten, locaties en paden. Het onderscheid tussen deze typen navigatiestoornissen vormen een eerste aanzet tot integratie van het egocentrisch-allocentrisch en het LRS-model. Deze integratie is noodzakelijk voor een adequate beschrijving van het navigatievermogen vanuit meer fundamentele en klinische perspectieven. http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Neuropraxis Springer Journals

Neurocognitieve en klinische perspectieven op het navigatievermogen

Loading next page...
 
/lp/springer_journal/neurocognitieve-en-klinische-perspectieven-op-het-navigatievermogen-4gyGuoc4Q3
Publisher
Bohn Stafleu van Loghum
Copyright
Copyright © 2017 by Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V.
Subject
Biomedicine; Neurosciences; Neuropsychology
ISSN
1387-5817
eISSN
1876-5785
D.O.I.
10.1007/s12474-017-0167-2
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

Het navigatievermogen heeft grote invloed op het leven van de mens. Toch krijgt deze functie binnen de klinische neuropsychologie nog maar weinig aandacht. Het onderzoek naar de neurocognitieve architectuur van het navigatievermogen heeft door de technische ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar echter een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn twee invloedrijke theoretische modellen ontstaan: het egocentrisch-allocentrisch model, dat onderscheid maakt tussen twee fundamenteel verschillende ruimtelijke perspectieven waarmee een omgeving geleerd en opgeslagen kan worden en het landmark-route-survey (LRS) model, dat drie verschillende typen kennis beschrijft, die bij het navigeren een rol spelen. Om de complexiteit van het navigatievermogen beter te begrijpen, lijkt niet alleen integratie van deze modellen zeer wenselijk, er moeten ook gegevens uit de klinische literatuur bij worden betrokken. In een systematische analyse van neuropsychologische casusstudies zijn recentelijk drie typen navigatiestoornissen geïdentificeerd, die zijn gerelateerd aan problemen met herkenningspunten, locaties en paden. Het onderscheid tussen deze typen navigatiestoornissen vormen een eerste aanzet tot integratie van het egocentrisch-allocentrisch en het LRS-model. Deze integratie is noodzakelijk voor een adequate beschrijving van het navigatievermogen vanuit meer fundamentele en klinische perspectieven.

Journal

NeuropraxisSpringer Journals

Published: Oct 5, 2017

References

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 12 million articles from more than
10,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Unlimited reading

Read as many articles as you need. Full articles with original layout, charts and figures. Read online, from anywhere.

Stay up to date

Keep up with your field with Personalized Recommendations and Follow Journals to get automatic updates.

Organize your research

It’s easy to organize your research with our built-in tools.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve Freelancer

DeepDyve Pro

Price
FREE
$49/month

$360/year
Save searches from
Google Scholar,
PubMed
Create lists to
organize your research
Export lists, citations
Read DeepDyve articles
Abstract access only
Unlimited access to over
18 million full-text articles
Print
20 pages/month
PDF Discount
20% off