20jaar Neuropraxis: ‘Een hartinfarct in de hersenen’

20jaar Neuropraxis: ‘Een hartinfarct in de hersenen’ Twintig jaar geleden publiceerden Robert Wagenaar en ik, in het eerste nummer van Neuropraxis, een artikel genaamd ‘Een hartinfarct in de hersenen’. Sindsdien is er veel veranderd. Er is aandacht gekomen voor de preventie van een beroerte door antirookcampagnes, het stimuleren van bewegen en de behandeling van hoge bloeddruk. Daarnaast zijn er twee nieuwe curatieve therapieën ontwikkeld: de trombolyse en de trombectomie van de grote hersenvaten. Beide therapieën dienen zo snel mogelijk, in ieder geval binnen de eerste uren na een herseninfarct, plaats te vinden. Dit maakt dat, net als bij een hartinfarct, vroege erkenning van een beroerte en een snelle behandeling bij opname op de Spoedeisende Hulp, veel blijvende hersenschade kan voorkomen. De neurorevalidatie zelf is inderdaad, zoals 20 jaar geleden voorspeld, maatwerk, waarbij de intensiteit van het oefenen en het trainen van de gewenste vaardigheden, het liefst in eigen woonomgeving, bepalend blijken te zijn. Dankzij biomechanisch onderzoek met herhaalde metingen in de tijd, is veel beter zicht ontstaan op wát patiënten precies leren en hóe zij leren omgaan met het bestaande functieverlies. De auteur sluit deze terugblik af met zijn visie voor de komende 20 jaar. http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Neuropraxis Springer Journals

20jaar Neuropraxis: ‘Een hartinfarct in de hersenen’

Neuropraxis, Volume 21 (6) – Oct 27, 2017

Loading next page...
 
/lp/springer-journals/20jaar-neuropraxis-een-hartinfarct-in-de-hersenen-YJYZMGkefl
Publisher
Springer Journals
Copyright
Copyright © 2017 by Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V.
Subject
Biomedicine; Neurosciences; Neuropsychology
ISSN
1387-5817
eISSN
1876-5785
DOI
10.1007/s12474-017-0169-0
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

Twintig jaar geleden publiceerden Robert Wagenaar en ik, in het eerste nummer van Neuropraxis, een artikel genaamd ‘Een hartinfarct in de hersenen’. Sindsdien is er veel veranderd. Er is aandacht gekomen voor de preventie van een beroerte door antirookcampagnes, het stimuleren van bewegen en de behandeling van hoge bloeddruk. Daarnaast zijn er twee nieuwe curatieve therapieën ontwikkeld: de trombolyse en de trombectomie van de grote hersenvaten. Beide therapieën dienen zo snel mogelijk, in ieder geval binnen de eerste uren na een herseninfarct, plaats te vinden. Dit maakt dat, net als bij een hartinfarct, vroege erkenning van een beroerte en een snelle behandeling bij opname op de Spoedeisende Hulp, veel blijvende hersenschade kan voorkomen. De neurorevalidatie zelf is inderdaad, zoals 20 jaar geleden voorspeld, maatwerk, waarbij de intensiteit van het oefenen en het trainen van de gewenste vaardigheden, het liefst in eigen woonomgeving, bepalend blijken te zijn. Dankzij biomechanisch onderzoek met herhaalde metingen in de tijd, is veel beter zicht ontstaan op wát patiënten precies leren en hóe zij leren omgaan met het bestaande functieverlies. De auteur sluit deze terugblik af met zijn visie voor de komende 20 jaar.

Journal

NeuropraxisSpringer Journals

Published: Oct 27, 2017

References

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create folders to
organize your research

Export folders, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off