Get 20M+ Full-Text Papers For Less Than $1.50/day. Start a 14-Day Trial for You or Your Team.

Learn More →

Designing for adaptability: The Gateshead Civic Centre

Designing for adaptability: The Gateshead Civic Centre PurposeThe purpose of this paper is to examine the impact of early design decisions made in the 1980s upon the future adaptability of the Gateshead Civic Centre building and the implementation of a workspace strategy in the 2010s, and how they have supported the efficiencies achieved through the increase in office workspace numbers, and the associated advantages of accommodating more employees within the Civic Centre.Design/methodology/approachAvailable documents related to the original development of the Gateshead Civic Centre and the 2010s workspace-related adaptations were examined to establish potential links between the two, and compare the findings with designing for adaptability-related research.FindingsThe results show that the early design decisions made in the 1980s have contributed to the future adaptability of the building and thus facilitated the implementation of a workspace strategy within Gateshead Metropolitan Borough Council in the 2010s. In addition, they have supported the achievement of other efficiencies through the increase in office workspace numbers and location of more employees within the Civic Centre. The findings can guide future trends within the Council, as well as inform organisations on the potential benefits of designing for adaptability.Originality/valueThe study provides a prospective consideration of how an early design decision influenced the long-term adaptability of the building. http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png International Journal of Building Pathology and Adaptation Emerald Publishing

Designing for adaptability: The Gateshead Civic Centre

Loading next page...
 
/lp/emerald-publishing/designing-for-adaptability-the-gateshead-civic-centre-KOA93Ek03o

References (13)

Publisher
Emerald Publishing
Copyright
Copyright © Emerald Group Publishing Limited
ISSN
2398-4708
DOI
10.1108/IJBPA-02-2017-0008
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

PurposeThe purpose of this paper is to examine the impact of early design decisions made in the 1980s upon the future adaptability of the Gateshead Civic Centre building and the implementation of a workspace strategy in the 2010s, and how they have supported the efficiencies achieved through the increase in office workspace numbers, and the associated advantages of accommodating more employees within the Civic Centre.Design/methodology/approachAvailable documents related to the original development of the Gateshead Civic Centre and the 2010s workspace-related adaptations were examined to establish potential links between the two, and compare the findings with designing for adaptability-related research.FindingsThe results show that the early design decisions made in the 1980s have contributed to the future adaptability of the building and thus facilitated the implementation of a workspace strategy within Gateshead Metropolitan Borough Council in the 2010s. In addition, they have supported the achievement of other efficiencies through the increase in office workspace numbers and location of more employees within the Civic Centre. The findings can guide future trends within the Council, as well as inform organisations on the potential benefits of designing for adaptability.Originality/valueThe study provides a prospective consideration of how an early design decision influenced the long-term adaptability of the building.

Journal

International Journal of Building Pathology and AdaptationEmerald Publishing

Published: Aug 14, 2017

There are no references for this article.