Th. C. W. Oudemans , De verdeelde mens. Ontwerp van een filosofische anthropologie, 1980. Boom Meppel/Amsterdam, p.p. 285.

Th. C. W. Oudemans , De verdeelde mens. Ontwerp van een filosofische anthropologie, 1980. Boom... Th. C. Oudemans, De verdeelde mens. Ontwerp van een filosofische anthropologie, 1980. Boom MeppellAmsterdam, p.p. 285. Dat in de wijsgerige anthropologie de grote vragen van de systematiek, de kennisleer en de geschiedfilosofie vrijwel samenvallen, mag misschien op het eerste oog een wat overtrokken stelling lijken, wie Oudemans dissertatie De verdeelde mens leest, raakt hiervan genoegzaam overtuigd. In een zowel qua diepgang als qua luciditeit indrukwekkend expose biedt Oudemans een ontwerp van een filosofische anthropologie waarin het om de fundamenten gaat. Wittgenstein, Heidegger, Gadamer, Dostojewski, Pascal, het zijn enkele van de auteurs van wie de bijdragen als terloops in het betoog worden ingeweven. De grote liin verliest Oudemans nergens uit het oog, terwijl het beeld dat van de mens opgeroepen wordt, herkenbaar is, een grote verdienste na alle esoterische en abstracte mensbeschouwingen. Hoewel zelf schatplichtig aan de eindigheidsfilosofie, zal dit werk naar mijn mening zijn blijvende waarde ontlenen aan een originele kritiek op deze laatste . Eerst echter een enkele opmerking over opzet en strekking van Oudemans boek. Filosofische anthropologie vat Oudemans op als onderzoek dat er op gericht is 'om in menselijke levensuitingen algemene principes te vinden, waardoor die uitingen mogelijk gemaakt worden' (p. 9). Deze algemene principes http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Philosophia Reformata Brill

Th. C. W. Oudemans , De verdeelde mens. Ontwerp van een filosofische anthropologie, 1980. Boom Meppel/Amsterdam, p.p. 285.

Philosophia Reformata, Volume 49 (2): 170 – Feb 20, 1984

Loading next page...
 
/lp/brill/th-c-w-oudemans-de-verdeelde-mens-ontwerp-van-een-filosofische-pfYpRXwZqR
Publisher
Brill
Copyright
© Copyright 1984 by Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands
ISSN
0031-8035
eISSN
2352-8230
D.O.I.
10.1163/22116117-90001419
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

Th. C. Oudemans, De verdeelde mens. Ontwerp van een filosofische anthropologie, 1980. Boom MeppellAmsterdam, p.p. 285. Dat in de wijsgerige anthropologie de grote vragen van de systematiek, de kennisleer en de geschiedfilosofie vrijwel samenvallen, mag misschien op het eerste oog een wat overtrokken stelling lijken, wie Oudemans dissertatie De verdeelde mens leest, raakt hiervan genoegzaam overtuigd. In een zowel qua diepgang als qua luciditeit indrukwekkend expose biedt Oudemans een ontwerp van een filosofische anthropologie waarin het om de fundamenten gaat. Wittgenstein, Heidegger, Gadamer, Dostojewski, Pascal, het zijn enkele van de auteurs van wie de bijdragen als terloops in het betoog worden ingeweven. De grote liin verliest Oudemans nergens uit het oog, terwijl het beeld dat van de mens opgeroepen wordt, herkenbaar is, een grote verdienste na alle esoterische en abstracte mensbeschouwingen. Hoewel zelf schatplichtig aan de eindigheidsfilosofie, zal dit werk naar mijn mening zijn blijvende waarde ontlenen aan een originele kritiek op deze laatste . Eerst echter een enkele opmerking over opzet en strekking van Oudemans boek. Filosofische anthropologie vat Oudemans op als onderzoek dat er op gericht is 'om in menselijke levensuitingen algemene principes te vinden, waardoor die uitingen mogelijk gemaakt worden' (p. 9). Deze algemene principes

Journal

Philosophia ReformataBrill

Published: Feb 20, 1984

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create lists to
organize your research

Export lists, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off