Nicholas Wolterstorff, Art in Action : Toward a Christian Aesthetic , William B. Eerdmans Publishing Company, Grand Rapids, Michigan, 1980.

Nicholas Wolterstorff, Art in Action : Toward a Christian Aesthetic , William B. Eerdmans... Een m.L interessante vraag is of deze fundering inderdaad plaats vindt in een eerder modaal aspect, dan weI in de overeenkomstige retrocipatie van het kwalificerende aspect. Een atoom (bestaande uit een kern en een wolk van electronen) is fysisch gekwalificeerd, maar niet, zoals Dooyeweerd meent, gefundeerd in het ruimtelijk aspect, als een 'vormgeheel', een typisch-geordende fysisch-ruimtelijke figuur of configuratie (geciteerd in (I), pag. 116, 124). Veeleer is de structuur van het atoom gefundeerd in de kracht, die de kern en de electronen bijeenhoudt - en de kracht is m.L de yoornaamste ruimtelijke uitdrukking van de fysische interactie. Deze opvatting kan ook verhelderend werken op de onderlinge verhouding van de logisch gekwalificeerde structuren van theorie, bewering en begrip. Zo kan men betogen dat een theorie een logisch-gekwalificeerde structuur heeft, die gefundeerd is in het kinematisch aspect; echter niet in dat aspect in de oorspronkelijke zin van de beweging, maar in de deductie, als logische beweging van de ene bewering naar de andere. Deze overweging leidt tot het vermoeden dat eenjuist inzicht in de enkapsis van de levende cel en de daarin objectief fungerende moleculen pas verkregen kan worden, nadat men eerst de retrocipaties van het biotische aspect grondig onderzocht http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Philosophia Reformata Brill

Nicholas Wolterstorff, Art in Action : Toward a Christian Aesthetic , William B. Eerdmans Publishing Company, Grand Rapids, Michigan, 1980.

Loading next page...
 
/lp/brill/nicholas-wolterstorff-art-in-action-toward-a-christian-aesthetic-cdOkaO0zTA
Publisher
BRILL
Copyright
© Copyright 1983 by Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands
ISSN
0031-8035
eISSN
2352-8230
D.O.I.
10.1163/22116117-90001396
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

Een m.L interessante vraag is of deze fundering inderdaad plaats vindt in een eerder modaal aspect, dan weI in de overeenkomstige retrocipatie van het kwalificerende aspect. Een atoom (bestaande uit een kern en een wolk van electronen) is fysisch gekwalificeerd, maar niet, zoals Dooyeweerd meent, gefundeerd in het ruimtelijk aspect, als een 'vormgeheel', een typisch-geordende fysisch-ruimtelijke figuur of configuratie (geciteerd in (I), pag. 116, 124). Veeleer is de structuur van het atoom gefundeerd in de kracht, die de kern en de electronen bijeenhoudt - en de kracht is m.L de yoornaamste ruimtelijke uitdrukking van de fysische interactie. Deze opvatting kan ook verhelderend werken op de onderlinge verhouding van de logisch gekwalificeerde structuren van theorie, bewering en begrip. Zo kan men betogen dat een theorie een logisch-gekwalificeerde structuur heeft, die gefundeerd is in het kinematisch aspect; echter niet in dat aspect in de oorspronkelijke zin van de beweging, maar in de deductie, als logische beweging van de ene bewering naar de andere. Deze overweging leidt tot het vermoeden dat eenjuist inzicht in de enkapsis van de levende cel en de daarin objectief fungerende moleculen pas verkregen kan worden, nadat men eerst de retrocipaties van het biotische aspect grondig onderzocht

Journal

Philosophia ReformataBrill

Published: Feb 20, 1983

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create lists to
organize your research

Export lists, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off