Maaslands Mélange. Opstellen over Limburgs Verleden Dr. P.J.H. Ubachs aangeboden bij gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag, Maastricht 1990, Bernadette van Hellenberg Hubar e.a. red. (Werken uitgegeven door het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap gevestigd te Maastricht, dl. 14)

Maaslands Mélange. Opstellen over Limburgs Verleden Dr. P.J.H. Ubachs aangeboden bij gelegenheid... 214 scherpe bestrijding van de avondmaalsopvattingen van Bullinger, Calvijn en de Calvinisten die, beschouwd als sacramentariers, zich ten onrechte op Bucer zouden hebben beroepen. Als tweede tekst heeft Rott een collegedictaat van Bucer over Hand. 1 (3 mei 1546), waarvan Ritter eveneens een kopie aan zijn Flaciaanse vriend in Straatsburg zond, toegevoegd. De preek handelt over de hemelvaart en stelt uiteraard in verband hiermee de avondmaalsleer, bepaaldelijk de presentia realis, aan de orde. Rott gaat helaas niet in op de vraag, of Bucer, die in zijn irenische strevingen nogal eens van positie veranderde, in 1546 werkelijk "tussen de fronten" stond dan wel in dat stadium in zijn avondmaalsopvattingen nauwelijks van Calvijn te onderscheiden was. Bijzonder fraai is de bijdrage van C. Augustijn, die de vraag beantwoordt, wie de auteur was van het in 1541 anoniem uitgegeven commentaar op het Concilium admodum paternum Pauli III, Calvijn, zoals Sleidanus en de latere uitgevers van de Calvini Opera meenden, of Bucer, zoals de auteur van dit artikel op taalkundige en inhoudelijke gronden meent. Het betoog munt uit door een zorgvuldige weging der argumenten en behoedzaamheid in de conclusie. O. i. blijft de vraag open, hoe Sleidanus, die in het jaar der http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Nederlands Archief voor Kerkgeschiedenis (in 2006 continued as Church History and Religious Culture) Brill

Maaslands Mélange. Opstellen over Limburgs Verleden Dr. P.J.H. Ubachs aangeboden bij gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag, Maastricht 1990, Bernadette van Hellenberg Hubar e.a. red. (Werken uitgegeven door het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap gevestigd te Maastricht, dl. 14)

Loading next page...
 
/lp/brill/maaslands-m-lange-opstellen-over-limburgs-verleden-dr-p-j-h-ubachs-05tDIgYsFl
Publisher
Brill
Copyright
© 1992 Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands
ISSN
0028-2030
eISSN
1871-2401
D.O.I.
10.1163/002820392X00068
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

214 scherpe bestrijding van de avondmaalsopvattingen van Bullinger, Calvijn en de Calvinisten die, beschouwd als sacramentariers, zich ten onrechte op Bucer zouden hebben beroepen. Als tweede tekst heeft Rott een collegedictaat van Bucer over Hand. 1 (3 mei 1546), waarvan Ritter eveneens een kopie aan zijn Flaciaanse vriend in Straatsburg zond, toegevoegd. De preek handelt over de hemelvaart en stelt uiteraard in verband hiermee de avondmaalsleer, bepaaldelijk de presentia realis, aan de orde. Rott gaat helaas niet in op de vraag, of Bucer, die in zijn irenische strevingen nogal eens van positie veranderde, in 1546 werkelijk "tussen de fronten" stond dan wel in dat stadium in zijn avondmaalsopvattingen nauwelijks van Calvijn te onderscheiden was. Bijzonder fraai is de bijdrage van C. Augustijn, die de vraag beantwoordt, wie de auteur was van het in 1541 anoniem uitgegeven commentaar op het Concilium admodum paternum Pauli III, Calvijn, zoals Sleidanus en de latere uitgevers van de Calvini Opera meenden, of Bucer, zoals de auteur van dit artikel op taalkundige en inhoudelijke gronden meent. Het betoog munt uit door een zorgvuldige weging der argumenten en behoedzaamheid in de conclusie. O. i. blijft de vraag open, hoe Sleidanus, die in het jaar der

Journal

Nederlands Archief voor Kerkgeschiedenis (in 2006 continued as Church History and Religious Culture)Brill

Published: Jan 1, 1992

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create lists to
organize your research

Export lists, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off