Johan Justus Van Toorenenbergen

Johan Justus Van Toorenenbergen JOHAN JUSTUS VAN TOORENENBERGEN door DR. G. PH. SCHEERS Ieder, die zich met de kerkgeschiedenis van de ige eeuw in ons land bezig houdt, komt de naam Van Toorenenbergen tegen. De grote figuren op kerkelijk en theologisch gebied, althans uit de tweede helft van die eeuw, hadden immers, ieder op hun wijze, contact met hem. Kuyper heeft met hem samengewerkt met het oog op de uit- gave van de geschriften van Marnix; later heeft hij met Van Toorenenbergen op brede wijze gediscussieerd over de functie van de belijdenis. F. L. Rutgers noemt Van Toorenenbergen de man, "die de welverdiende eer heeft gehad, hier (d.w.z. op het punt van de belijdenis) als leider en woordvoerder van de ethisch-irenische rich- ting te worden aangemerkt. Het levensbericht van Daniel Chantepie de la Saussaye is door Van Toorenenbergen geschreven. J. H. Gunning en Van Toorenenbergen zijn beiden nauw betrokken geweest bij de oprichting van de Utrechtse predikantenvereniging. Groen van Prinsterer en Van Toorenenbergen hebben geregeld met elkaar gecorrespondeerd met name in de tijd vlak voor de oprichting van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs. 't Spreekt vanzelf, dat dan de vraag opkomt: wie is deze man geweest? Welke rol heeft hij gespeeld? http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Nederlands Archief voor Kerkgeschiedenis (in 2006 continued as Church History and Religious Culture) Brill

Loading next page...
 
/lp/brill/johan-justus-van-toorenenbergen-tBHflFNbJJ
Publisher
Brill
Copyright
© 1961 Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands
ISSN
0028-2030
eISSN
1871-2401
D.O.I.
10.1163/187124060X00155
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

JOHAN JUSTUS VAN TOORENENBERGEN door DR. G. PH. SCHEERS Ieder, die zich met de kerkgeschiedenis van de ige eeuw in ons land bezig houdt, komt de naam Van Toorenenbergen tegen. De grote figuren op kerkelijk en theologisch gebied, althans uit de tweede helft van die eeuw, hadden immers, ieder op hun wijze, contact met hem. Kuyper heeft met hem samengewerkt met het oog op de uit- gave van de geschriften van Marnix; later heeft hij met Van Toorenenbergen op brede wijze gediscussieerd over de functie van de belijdenis. F. L. Rutgers noemt Van Toorenenbergen de man, "die de welverdiende eer heeft gehad, hier (d.w.z. op het punt van de belijdenis) als leider en woordvoerder van de ethisch-irenische rich- ting te worden aangemerkt. Het levensbericht van Daniel Chantepie de la Saussaye is door Van Toorenenbergen geschreven. J. H. Gunning en Van Toorenenbergen zijn beiden nauw betrokken geweest bij de oprichting van de Utrechtse predikantenvereniging. Groen van Prinsterer en Van Toorenenbergen hebben geregeld met elkaar gecorrespondeerd met name in de tijd vlak voor de oprichting van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs. 't Spreekt vanzelf, dat dan de vraag opkomt: wie is deze man geweest? Welke rol heeft hij gespeeld?

Journal

Nederlands Archief voor Kerkgeschiedenis (in 2006 continued as Church History and Religious Culture)Brill

Published: Jan 1, 1961

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create lists to
organize your research

Export lists, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off