HET TIJDSPROBLEEM IN DE WIJSBEGEERTE DER WETSIDEE

HET TIJDSPROBLEEM IN DE WIJSBEGEERTE DER WETSIDEE HET TIJDSPROBLEEM IN DE WIJSBEGEERTE DER WETSIDEE *) DOOR PROF. DR DOOYEWEERD. De tijdservaring en de grenzen van begrip en definitie in de theoretische kennis. "Quid est tempus? Si nemo a me quaerat, scio, si quaerenti explicari velim, nescio" 1). In deze bekende uitspraak van AUGusTINUS is een waarheid van algemeene strekking vervat, die in de wij sgeerige discussies over het tij dsprobleem telkens weder vergeten bleek, zoodra men den tij d als zoodanig in een theoretisch begrip zocht te vatten. Dat wij besef van den tijd hebben is niet voor tegenspraak vatbaar. Maar het is juist de vraag, of dit besef niet in een diepere laag van onze ervaring wortelt dan die, welke voor het theoretisch begrip toegankelijk iso Dat zulk een diepere laag in onze ervaring voorhanden is, moet aan ieder duidelijk zijn, die zich van de eigenaardige grenzen van de theoretische kennishouding tegenover de onmiddellijke werkelijkheidservaring van niet-theoretisch karakter rekenschap geeft. ledere theoretische analyse en iedere definitie heeft haar innerlijke grenzen, die analyse en definitie eerst mogelijk maken. Het theoretisch onherleidbare is tegelijk ondefi*) In deze verhandeling, welke ook afzonderlijk in de publicaties van de Geref. Psychologische studievereeniging verschijrrt, vinden de lezers van "Philosophia Reformata" http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Philosophia Reformata Brill

HET TIJDSPROBLEEM IN DE WIJSBEGEERTE DER WETSIDEE

Philosophia Reformata, Volume 5 (1-4): 160 – Feb 20, 1940

Loading next page...
 
/lp/brill/het-tijdsprobleem-in-de-wijsbegeerte-der-wetsidee-jD5NNdys0l
Publisher
Brill
Copyright
© Copyright 1940 by Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands
ISSN
0031-8035
eISSN
2352-8230
D.O.I.
10.1163/22116117-90000699
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

HET TIJDSPROBLEEM IN DE WIJSBEGEERTE DER WETSIDEE *) DOOR PROF. DR DOOYEWEERD. De tijdservaring en de grenzen van begrip en definitie in de theoretische kennis. "Quid est tempus? Si nemo a me quaerat, scio, si quaerenti explicari velim, nescio" 1). In deze bekende uitspraak van AUGusTINUS is een waarheid van algemeene strekking vervat, die in de wij sgeerige discussies over het tij dsprobleem telkens weder vergeten bleek, zoodra men den tij d als zoodanig in een theoretisch begrip zocht te vatten. Dat wij besef van den tijd hebben is niet voor tegenspraak vatbaar. Maar het is juist de vraag, of dit besef niet in een diepere laag van onze ervaring wortelt dan die, welke voor het theoretisch begrip toegankelijk iso Dat zulk een diepere laag in onze ervaring voorhanden is, moet aan ieder duidelijk zijn, die zich van de eigenaardige grenzen van de theoretische kennishouding tegenover de onmiddellijke werkelijkheidservaring van niet-theoretisch karakter rekenschap geeft. ledere theoretische analyse en iedere definitie heeft haar innerlijke grenzen, die analyse en definitie eerst mogelijk maken. Het theoretisch onherleidbare is tegelijk ondefi*) In deze verhandeling, welke ook afzonderlijk in de publicaties van de Geref. Psychologische studievereeniging verschijrrt, vinden de lezers van "Philosophia Reformata"

Journal

Philosophia ReformataBrill

Published: Feb 20, 1940

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create lists to
organize your research

Export lists, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off