Gilles I Coignet: De Waarheid verheven?

Gilles I Coignet: De Waarheid verheven? 113 Gilles I Coignet: De Waarheid verheven?* HESSEL MIEDEMA Op de antiekbeurs TEFaF te Maastricht van 2003 en Zoo4 toonde Galleria Silvano Lodi Jr. uit Milaan een tot dan toe onbekend schilderij van Gillis Coignet (afb. 1).1 Het stuk is voluit gesigneerd en ISg6 gedateerd en is daarmee het laatst bekende werk van zijn hand. Van Gillis Coignet (1542-z599) zijn inmiddels zo'n tien schilderijen bekend,2 2 alle met figurale voorstellingen. Het nieuw opgedoken schilderij is een groot doek, waarvan de maten, de voorstelling en de schilderwijze sterke overeenkomsten ver- tonen met het tot nog toe laatst gedateerde werk, een Allegorie van de Ijdelheid, nu in Bayeux (afb. 2).3 Ook van het schilderij uit Milaan is de voorstelling ongetwijfeld een allegorie. Een naakte vrouw verheft zich in haar volle lengte. Ze wordt daarbij gedragen door een gevleugelde grijsaard. De verrijzing wordt echter gehinderd door een ijzeren boei aan het been van de vrouw. Onder haar voeten kronkelen zich drie abjecte fi- guren, waarvan de ene, wier haar uit slangen bestaat, probeert de geboeide vrouw met ketenen tegen te houden. De andere twee proberen misschien de derde bij te staan, maar zinken machteloos weg onder de voeten van de hoofdfiguur. http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Oud Holland - Quarterly for Dutch Art History Brill

Gilles I Coignet: De Waarheid verheven?

Loading next page...
1
 
/lp/brill/gilles-i-coignet-de-waarheid-verheven-OCGK7NSIHB
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

113 Gilles I Coignet: De Waarheid verheven?* HESSEL MIEDEMA Op de antiekbeurs TEFaF te Maastricht van 2003 en Zoo4 toonde Galleria Silvano Lodi Jr. uit Milaan een tot dan toe onbekend schilderij van Gillis Coignet (afb. 1).1 Het stuk is voluit gesigneerd en ISg6 gedateerd en is daarmee het laatst bekende werk van zijn hand. Van Gillis Coignet (1542-z599) zijn inmiddels zo'n tien schilderijen bekend,2 2 alle met figurale voorstellingen. Het nieuw opgedoken schilderij is een groot doek, waarvan de maten, de voorstelling en de schilderwijze sterke overeenkomsten ver- tonen met het tot nog toe laatst gedateerde werk, een Allegorie van de Ijdelheid, nu in Bayeux (afb. 2).3 Ook van het schilderij uit Milaan is de voorstelling ongetwijfeld een allegorie. Een naakte vrouw verheft zich in haar volle lengte. Ze wordt daarbij gedragen door een gevleugelde grijsaard. De verrijzing wordt echter gehinderd door een ijzeren boei aan het been van de vrouw. Onder haar voeten kronkelen zich drie abjecte fi- guren, waarvan de ene, wier haar uit slangen bestaat, probeert de geboeide vrouw met ketenen tegen te houden. De andere twee proberen misschien de derde bij te staan, maar zinken machteloos weg onder de voeten van de hoofdfiguur.

Journal

Oud Holland - Quarterly for Dutch Art HistoryBrill

Published: Jan 1, 2005

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create folders to
organize your research

Export folders, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off