Dr J. L. P. BRANTS: Groen's geestelijke groei, onderzoek naar Groen van Prinsterer's theorieën tot 1834 , Amsterdam 1951.

Dr J. L. P. BRANTS: Groen's geestelijke groei, onderzoek naar Groen van Prinsterer's theorieën... BOEKBESPREKING dat de litteratuur over het onderwerp van christelijke zijde er door is verrijkt. Gaarna laten wij dan ook kleine opmerkingen achterwege. Een aanteekening wilden wij wel maken. De schrijver verklaart meermalen, het onderwerp onder het licht der transcendentie te willen plaatsen. Dit is wel het meest verheugend resultaat van het werk, want, zoo zulks ten aanzien van eenig onderwerp noodzakelijk ware, dan zeker wel voor wat het onderhavige betreft. Of dit nu ook in die mate is gelukt als uiteindelijk van de calvinistische reformatie moet worden verwacht, blijft wel eenigszins een vraag, namelijk zulk een die ons allen confronteert met het groote manco onzer geestelijke bezinning sinds langen tijd. Wij zijn den schrijver er dankbaar voor, dat hij vele onzer gezichtspunten deelt, m. n. ook dat aangaande de bestemmingsfunctie der in de natuur gefundeerde verbanden. Maar nu kan er niet mee worden volstaan, bestemmingsfunctie en de daar boven uit gaande transcendentie beide als zoodanig te aanvaarden en enkele consequenties daaruit te trekken; het komt op de relatie tusschen die beide aan. En juist die spreekt in het aan de orde zijnde onderwerp met zoo grooten aandrang. Wanneer wij zeggen, dat wij dit element gaarne meer "dynamisch" aanwezig http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Philosophia Reformata Brill

Dr J. L. P. BRANTS: Groen's geestelijke groei, onderzoek naar Groen van Prinsterer's theorieën tot 1834 , Amsterdam 1951.

Philosophia Reformata, Volume 16 (1-4): 140 – Feb 20, 1952

Loading next page...
 
/lp/brill/dr-j-l-p-brants-groen-s-geestelijke-groei-onderzoek-naar-groen-van-S0bxShFVGf
Publisher
Brill
Copyright
© Copyright 1952 by Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands
ISSN
0031-8035
eISSN
2352-8230
D.O.I.
10.1163/22116117-90000829
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

BOEKBESPREKING dat de litteratuur over het onderwerp van christelijke zijde er door is verrijkt. Gaarna laten wij dan ook kleine opmerkingen achterwege. Een aanteekening wilden wij wel maken. De schrijver verklaart meermalen, het onderwerp onder het licht der transcendentie te willen plaatsen. Dit is wel het meest verheugend resultaat van het werk, want, zoo zulks ten aanzien van eenig onderwerp noodzakelijk ware, dan zeker wel voor wat het onderhavige betreft. Of dit nu ook in die mate is gelukt als uiteindelijk van de calvinistische reformatie moet worden verwacht, blijft wel eenigszins een vraag, namelijk zulk een die ons allen confronteert met het groote manco onzer geestelijke bezinning sinds langen tijd. Wij zijn den schrijver er dankbaar voor, dat hij vele onzer gezichtspunten deelt, m. n. ook dat aangaande de bestemmingsfunctie der in de natuur gefundeerde verbanden. Maar nu kan er niet mee worden volstaan, bestemmingsfunctie en de daar boven uit gaande transcendentie beide als zoodanig te aanvaarden en enkele consequenties daaruit te trekken; het komt op de relatie tusschen die beide aan. En juist die spreekt in het aan de orde zijnde onderwerp met zoo grooten aandrang. Wanneer wij zeggen, dat wij dit element gaarne meer "dynamisch" aanwezig

Journal

Philosophia ReformataBrill

Published: Feb 20, 1952

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create lists to
organize your research

Export lists, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off