Dr. C. A. van Peursen, Feiten, waarden, gebeurtenissen; een deiktische ontologie . In: Wijsgerige Verkenningen . Hilversum-Amsterdam 1965.

Dr. C. A. van Peursen, Feiten, waarden, gebeurtenissen; een deiktische ontologie . In: Wijsgerige... theoretische, maar een oorspronkelijke dialectiek gesteid tussen kenactiviteit en werkelijkheid, die in moderne vorm terugwijst naar de normatieve positie der "ontische" sfeer, thans als "transcendentaal factum", tegenover de noetische in de voorcritisobe wijsbegeerte. Schrijver onderstreept het extra wanneer hij verzekert (pg. 46): "Ret gaat bij dit alles dus om een uitermate positieve omschrijving van de samenhang tussen kennis en realiteit". Instede van de mogelijkheid tot een abstracte tweeheid aan te tollen, acht de auteur zich verplicht tot demonstreren van de niet te demonstreren, wijl gegeven,eenheid. Dit kan sleohts gevolg zijn van een voorbewuste invloed van het rationaliserend motief als grondmotief. Tegenover de pool van de, het kennen regulerende, werkelijkheid versohijnt nu de in het betoog overmachtige pool der "intersubjeotiviteit". Ter overwinning van de dialectische tweeheid kan slechts aan de hand van het begrip ener intersubjectiviteit hei: discussiekarakter van kennis en taal tot ontwikkeling worden gebracht. De oerdialectiek als vermeend gegeven, waarachter niet meer dient te worden teruggevraagd, kamt duidelijk uit in een uitgewerkte beschrijving van een verkeersteken (blz. 52-56), welke de historisch-filosofische dilemma's niet bestrijdt op hare onhoudbare achtergronden door naar de normativiteit van structuurontsluiting te verwijzen, doch een zin-werkelijkheid poogt vast te leggen aan relativering binnen een http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Philosophia Reformata Brill

Dr. C. A. van Peursen, Feiten, waarden, gebeurtenissen; een deiktische ontologie . In: Wijsgerige Verkenningen . Hilversum-Amsterdam 1965.

Loading next page...
 
/lp/brill/dr-c-a-van-peursen-feiten-waarden-gebeurtenissen-een-deiktische-YQN8NcpWCh
Publisher
Brill
Copyright
© Copyright 1966 by Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands
ISSN
0031-8035
eISSN
2352-8230
D.O.I.
10.1163/22116117-90001120
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

theoretische, maar een oorspronkelijke dialectiek gesteid tussen kenactiviteit en werkelijkheid, die in moderne vorm terugwijst naar de normatieve positie der "ontische" sfeer, thans als "transcendentaal factum", tegenover de noetische in de voorcritisobe wijsbegeerte. Schrijver onderstreept het extra wanneer hij verzekert (pg. 46): "Ret gaat bij dit alles dus om een uitermate positieve omschrijving van de samenhang tussen kennis en realiteit". Instede van de mogelijkheid tot een abstracte tweeheid aan te tollen, acht de auteur zich verplicht tot demonstreren van de niet te demonstreren, wijl gegeven,eenheid. Dit kan sleohts gevolg zijn van een voorbewuste invloed van het rationaliserend motief als grondmotief. Tegenover de pool van de, het kennen regulerende, werkelijkheid versohijnt nu de in het betoog overmachtige pool der "intersubjeotiviteit". Ter overwinning van de dialectische tweeheid kan slechts aan de hand van het begrip ener intersubjectiviteit hei: discussiekarakter van kennis en taal tot ontwikkeling worden gebracht. De oerdialectiek als vermeend gegeven, waarachter niet meer dient te worden teruggevraagd, kamt duidelijk uit in een uitgewerkte beschrijving van een verkeersteken (blz. 52-56), welke de historisch-filosofische dilemma's niet bestrijdt op hare onhoudbare achtergronden door naar de normativiteit van structuurontsluiting te verwijzen, doch een zin-werkelijkheid poogt vast te leggen aan relativering binnen een

Journal

Philosophia ReformataBrill

Published: Feb 20, 1966

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create lists to
organize your research

Export lists, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off