Die Akten des Kaiserlichen Reichshofrats, Serie I: Alte Prager Akten, Band 4: P–R (mit Nachträgen A–O); Band 5: S–Z, bearb. v. T. Schenk, herausgegeben von W. Sellert 2014]. 579 S.; 683 S.


Die Akten des Kaiserlichen Reichshofrats, Serie I: Alte Prager Akten, Band 4: P–R (mit... In het eerste deel van de inventaris van de ‘Alte Prager Akten’ (hierna: APA) dat in 2009 verschenen is, werd de inhoud van de 213 dozen, die dit bestand van het Rijkshofraadsarchief bevat, op circa 5000 dossiers en losse stukken getaxeerd. Nu het vijfde en laatste deel van de pers gekomen is, weten wij dat de schatting aan de lage kant was: er zijn in totaal 6197 ‘eenheden’ van een inventarisnummer voorzien. De ‘eenheden’ zijn niet allemaal dossiers betreffende processen die tijdens de regeringsjaren van de in Praag residerende keizer Rudolf II (1576-1612) voor de Rijkshofraad (hierna: RHR) gevoerd zijn: men krijgt de indruk dat het Praagse filiaal van de Rijkskanselarij veel archivalia die in Wenen in de ‘Lehens- und Gratialregistratur’ zouden zijn ondergebracht, met die van de ‘Judizialregistratur’, de Judicialia, verenigd heeft. Een deel van de administratieve werkzaamheden van de RHR en de kanselarij heeft zijn neerslag in de Prager Akten achtergelaten. Heel algemeen van aard is de inhoud van nummer 3556, bijna 1000 folia inzake ‘Initiativen zur Abwendung einer Ausweitung des spanisch-niederländischen Krieges auf das Reich’ uit de jaren 1598-1599. Het dossier omvat ook een omvangrijke correspondentie met de koning en de koningin van Spanje, de Staten-Generaal, http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png The Legal History Review / Tijdschrift voor Rechtsgeschiedenis / Revue d'Histoire du Droit Brill

Die Akten des Kaiserlichen Reichshofrats, Serie I: Alte Prager Akten, Band 4: P–R (mit Nachträgen A–O); Band 5: S–Z, bearb. v. T. Schenk, herausgegeben von W. Sellert 2014]. 579 S.; 683 S.


Loading next page...
 
/lp/brill/die-akten-des-kaiserlichen-reichshofrats-serie-i-alte-prager-akten-pOG7XsuhYg
Publisher
Brill
Copyright
Copyright © Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands
ISSN
0040-7585
eISSN
1571-8190
DOI
10.1163/15718190-08512p13
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

In het eerste deel van de inventaris van de ‘Alte Prager Akten’ (hierna: APA) dat in 2009 verschenen is, werd de inhoud van de 213 dozen, die dit bestand van het Rijkshofraadsarchief bevat, op circa 5000 dossiers en losse stukken getaxeerd. Nu het vijfde en laatste deel van de pers gekomen is, weten wij dat de schatting aan de lage kant was: er zijn in totaal 6197 ‘eenheden’ van een inventarisnummer voorzien. De ‘eenheden’ zijn niet allemaal dossiers betreffende processen die tijdens de regeringsjaren van de in Praag residerende keizer Rudolf II (1576-1612) voor de Rijkshofraad (hierna: RHR) gevoerd zijn: men krijgt de indruk dat het Praagse filiaal van de Rijkskanselarij veel archivalia die in Wenen in de ‘Lehens- und Gratialregistratur’ zouden zijn ondergebracht, met die van de ‘Judizialregistratur’, de Judicialia, verenigd heeft. Een deel van de administratieve werkzaamheden van de RHR en de kanselarij heeft zijn neerslag in de Prager Akten achtergelaten. Heel algemeen van aard is de inhoud van nummer 3556, bijna 1000 folia inzake ‘Initiativen zur Abwendung einer Ausweitung des spanisch-niederländischen Krieges auf das Reich’ uit de jaren 1598-1599. Het dossier omvat ook een omvangrijke correspondentie met de koning en de koningin van Spanje, de Staten-Generaal,

Journal

The Legal History Review / Tijdschrift voor Rechtsgeschiedenis / Revue d'Histoire du DroitBrill

Published: Jun 22, 2017

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create folders to
organize your research

Export folders, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off