Comptes Rendus Critiques

Comptes Rendus Critiques COMPTES RENDUS CRITIQUES. HERINGA, E., TIJNSEN OP DE VELUWE. - Prft. Leiden 1932. J. B. Wolters, Groningen. Dit proefschrift, onder De B16court te Leiden voorbereid, heeft zijn schrijver den doctoralen graad terecht cum laude doen verwerven. Het eerste hoofdstuk bevat een onderzoek naar de hoorigheids- verhoudingen op de Veluwe. Als uitgangspunt is genomen de stelling van Fustel de Coulanges, dat de hoorigheid ontstaan is binnen het domein. Waren er oorspronkelijk hoorigen van vele heeren, langzamerhand bleef de hertog welhaast de eenige wereldlijke heer van hoorigen naast de geestelijke instellingen, welke groote bezittingen op de Veluwe hadden. Reeds in 1298 komen slechts twee klassen hoorigen voor: de volschuldige eigen lieden en de vrijluiden of (alleen) keurmedigen. Het verschil tusschen beide klassen lag op het terrein van het erfrecht van roerend goed. Onroerend goed immers heeft de hoorige nooit in eigendom bezeten. Van de volschuldige eigenen verviel oorspronkelijk al het nagelaten roerend goed aan den heer. Van de nalatenschap der vrijluiden daarentegen was slechts een keur aan den heer verschuldigd. Op het onroerend goed van den heer hadden de hoorigen alleen gebruiksrecht, dat op den duur erfelijk werd. Daartegenover waren zij verplicht op het goed te blijven en dit te bebouwen. http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png The Legal History Review / Tijdschrift voor Rechtsgeschiedenis / Revue d'Histoire du Droit Brill

Comptes Rendus Critiques

Loading next page...
 
/lp/brill/comptes-rendus-critiques-ITr2HHEQRD
Publisher
Brill
Copyright
© 1931 Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands
ISSN
0040-7585
eISSN
1571-8190
D.O.I.
10.1163/157181931X00095
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

COMPTES RENDUS CRITIQUES. HERINGA, E., TIJNSEN OP DE VELUWE. - Prft. Leiden 1932. J. B. Wolters, Groningen. Dit proefschrift, onder De B16court te Leiden voorbereid, heeft zijn schrijver den doctoralen graad terecht cum laude doen verwerven. Het eerste hoofdstuk bevat een onderzoek naar de hoorigheids- verhoudingen op de Veluwe. Als uitgangspunt is genomen de stelling van Fustel de Coulanges, dat de hoorigheid ontstaan is binnen het domein. Waren er oorspronkelijk hoorigen van vele heeren, langzamerhand bleef de hertog welhaast de eenige wereldlijke heer van hoorigen naast de geestelijke instellingen, welke groote bezittingen op de Veluwe hadden. Reeds in 1298 komen slechts twee klassen hoorigen voor: de volschuldige eigen lieden en de vrijluiden of (alleen) keurmedigen. Het verschil tusschen beide klassen lag op het terrein van het erfrecht van roerend goed. Onroerend goed immers heeft de hoorige nooit in eigendom bezeten. Van de volschuldige eigenen verviel oorspronkelijk al het nagelaten roerend goed aan den heer. Van de nalatenschap der vrijluiden daarentegen was slechts een keur aan den heer verschuldigd. Op het onroerend goed van den heer hadden de hoorigen alleen gebruiksrecht, dat op den duur erfelijk werd. Daartegenover waren zij verplicht op het goed te blijven en dit te bebouwen.

Journal

The Legal History Review / Tijdschrift voor Rechtsgeschiedenis / Revue d'Histoire du DroitBrill

Published: Jan 1, 1931

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create lists to
organize your research

Export lists, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off