Bladvulling

Bladvulling BLADVULLING DOOR MR. S. MULLER FZN. "' DE GOEDE OUDE TIJD. IJ weten allen, dat de torens van onze kerken, en ook enkele andere torens, niet alleen klokken dragen, maar ook een uurwerk. Het doel van deze inrichting kan voor niemand twijfelachtig zijn. Maar op het tegenwoordige geslacht, dat de torenklokken eigenlijk nooit meer raadpleegt, maakt het toch wel een zonder- ling patriarchalen indruk, te overwegen, dat nog in onze roemrijke I7e eeuw hooggeplaatste regeeringscolleges midden in het beroemde Amsterdam zelf het geluid van den torenklok afwachtten, om hunne beraadslagingen af te breken en te gaan eten. Toch was het zoo. Ziehier eene resolutie van de Amsterdamsche admiraliteit van 3 Mei 1612, die ons verplaatst midden in deze huiselijke toe- standen van den voorhistorischen tijd: . "Alsoo den Raedt dagelix in de raedtkamer ende degeene van den Raedt, hier aen 's Princenhof wonende, qualick een klock konnen hooren ende het getije van den dach weeten, is goedtgevonden ende geresolveert, dat men in de tooren van 't kerckgen van 's Princenhof zal laeten een clockgen hangen ende een uirwerck daer onder stellen. Zijnde de heeren Joncheer WILLEM VAN MATENES ende advocaet-fiscael gecommitteert, bij een goedt uyrwerckmaecker te onder- staen, wat zodanigen uirwerck zal mogen kosten, ende den Raedt tselve te rapporteren." http://www.deepdyve.com/assets/images/DeepDyve-Logo-lg.png Oud Holland - Quarterly for Dutch Art History Brill

Bladvulling

Oud Holland - Quarterly for Dutch Art History, Volume 30 (1): 240 – Jan 1, 1912
Free
1 page

Loading next page...
1 Page
 
/lp/brill/bladvulling-MokO9aNDfW
Publisher
Brill
Copyright
© 1912 Koninklijke Brill NV, Leiden, The Netherlands
ISSN
0030-672x
eISSN
1875-0176
D.O.I.
10.1163/187501712X00341
Publisher site
See Article on Publisher Site

Abstract

BLADVULLING DOOR MR. S. MULLER FZN. "' DE GOEDE OUDE TIJD. IJ weten allen, dat de torens van onze kerken, en ook enkele andere torens, niet alleen klokken dragen, maar ook een uurwerk. Het doel van deze inrichting kan voor niemand twijfelachtig zijn. Maar op het tegenwoordige geslacht, dat de torenklokken eigenlijk nooit meer raadpleegt, maakt het toch wel een zonder- ling patriarchalen indruk, te overwegen, dat nog in onze roemrijke I7e eeuw hooggeplaatste regeeringscolleges midden in het beroemde Amsterdam zelf het geluid van den torenklok afwachtten, om hunne beraadslagingen af te breken en te gaan eten. Toch was het zoo. Ziehier eene resolutie van de Amsterdamsche admiraliteit van 3 Mei 1612, die ons verplaatst midden in deze huiselijke toe- standen van den voorhistorischen tijd: . "Alsoo den Raedt dagelix in de raedtkamer ende degeene van den Raedt, hier aen 's Princenhof wonende, qualick een klock konnen hooren ende het getije van den dach weeten, is goedtgevonden ende geresolveert, dat men in de tooren van 't kerckgen van 's Princenhof zal laeten een clockgen hangen ende een uirwerck daer onder stellen. Zijnde de heeren Joncheer WILLEM VAN MATENES ende advocaet-fiscael gecommitteert, bij een goedt uyrwerckmaecker te onder- staen, wat zodanigen uirwerck zal mogen kosten, ende den Raedt tselve te rapporteren."

Journal

Oud Holland - Quarterly for Dutch Art HistoryBrill

Published: Jan 1, 1912

There are no references for this article.

You’re reading a free preview. Subscribe to read the entire article.


DeepDyve is your
personal research library

It’s your single place to instantly
discover and read the research
that matters to you.

Enjoy affordable access to
over 18 million articles from more than
15,000 peer-reviewed journals.

All for just $49/month

Explore the DeepDyve Library

Search

Query the DeepDyve database, plus search all of PubMed and Google Scholar seamlessly

Organize

Save any article or search result from DeepDyve, PubMed, and Google Scholar... all in one place.

Access

Get unlimited, online access to over 18 million full-text articles from more than 15,000 scientific journals.

Your journals are on DeepDyve

Read from thousands of the leading scholarly journals from SpringerNature, Elsevier, Wiley-Blackwell, Oxford University Press and more.

All the latest content is available, no embargo periods.

See the journals in your area

DeepDyve

Freelancer

DeepDyve

Pro

Price

FREE

$49/month
$360/year

Save searches from
Google Scholar,
PubMed

Create lists to
organize your research

Export lists, citations

Read DeepDyve articles

Abstract access only

Unlimited access to over
18 million full-text articles

Print

20 pages / month

PDF Discount

20% off